Káva

Káva strana 1 z 4

Oldřich Smítal
Nevíte si rady?
Zeptejte se Oldřicha

+420 311 236 236

obchod@bunacafe.cz

Filtrování

Celkem 69 produktů
Kenya, Kiamwangi, RL50, 250g
Od 285 Kč
317 Kč
 
skladem (3 ks)
  • až -10,1%
Cuba, Serrano Lavado, RL45, 250g
Od 229 Kč
254 Kč
 
skladem (5 ks)
  • až -9,8%
India, washed, RL45, 250g
Od 180 Kč
200 Kč
 
skladem (2 ks)
  • až -10%
Brazil, Santos, RL45, 250g
222 Kč
 
pražení 31. 01. 2022 v 18:00
Buna Espresso martino 100%, 250g
228 Kč
 
skladem (10 a více ks)
Degustační balíček
Od 931 Kč
 
pražení 31. 01. 2022 v 18:00
Buna Espresso ulderico 100%, 500g
474 Kč
 
pražení 31. 01. 2022 v 14:00
Buna Espresso caterina 70%, 500g
415 Kč
 
pražení 31. 01. 2022 v 14:00
Kenya, Kiamwangi, RL50, 500g
604 Kč
 
pražení 31. 01. 2022 v 14:00
Indonesia, RL50, 500g
370 Kč
 
poslední kus skladem

Káva

Káva je naší vášní a stejně tak vše, co k ní patří. Nabízíme vám pouze čerstvě praženou zrnkovou kávu z naší pražírny.

Právě způsob pražení kávy a mletí čerstvé kávy těsně před její přípravou jsou těmi rozhodujícími faktory pro vytvoření perfektního šálku té nejlepší kávy.

Čerstvě pražená káva je standardem dnešní doby, ze které by člověk neměl slevovat. Nabídka pražené kávy je ovšem velmi široká, jak si tedy vybrat tu pravou, která pohladí všechny vaše smysly?

Jak si vybrat kávu?

Pro výběr kávy je zásadní zejména způsob jejího pražení, protože ten má největší vliv na výsledný chuťový profil připraveného šálku kávy. Abychom vám výběr usnadnili, naši kávu balíme tak, aby již podle sáčku bylo zřejmé, o jaké pražení se jedná.

Světle pražená káva = bílý sáček / Tmavě pražená káva = černý sáček

Způsob pražení

Na obalu uvádíme také stupeň pražení (RL = roast level) podle kterého lze ještě konkrétněji poznat, jak je káva upražena.

Stupnice pražení Buna café

Při volbě kávy pak balancujeme mezi chutí hořkou, typickou pro tmavé pražení a chutí kyselou (aciditní), která je zase dominantnější u světle pražené kávy. Na jedné straně můžeme objevovat chuť čokolády, ořechů, mandlí či pečeného chleba a na straně druhé pak svěží sladkokyselou chuť povidel, malin, borůvek, mandarinek, grepů apod. Chuťové profily jednotlivých káv jsou definovány na základě ochutnávek, zejména tzv. cupping.

Avšak to, do jaké míry člověk jednotlivé chutě v kávě vnímá, záleží na jeho zkušenostech s kávou a na tom, jak rozvinutou a vytrénovanou má senzoriku. Je to bezesporu hodně o zkoušení a ochutnávání. Je to velmi podobné jako u vína. Nejprve člověk rozeznává pouze tak, jestli chutná nebo nechutná. Později se ale začne senzorika vyvíjet a můžeme identifikovat choťové tóny přesněji.

Chuť kávy však neovlivňuje pouze pražení, ale i samotná volba odrůdy kávových zrn (arabica a canephora/robusta), dále metoda zpracování zelené kávy (natural, washed, honey) a v konečné fázi se dramaticky na chuťovém profilu projevuje samotný způsob přípravy kávy (espresso, filtr, moka,...) a daný recept. Například espresso z tmavého zrna doporučujeme připravovat jinou recepturou než espresso ze světlého zrna.

Více o pražení a chuťových profilech se dozvíte v naší sekci Pražírna.

Koho by zajímalo více informací o kávě a jejím zpracování a chtěl by se naučit, jak správně připravit kvalitní espresso či cappuccino, neváhejte zabrouzdat do našich kurzů. Rádi se s vámi uvidíme a předáme vám kus našich znalostí a dovedností.

Jsme tu pro vás, připraveni poradit vám nejen s výběrem kvalitní kávy, ale také doporučit vhodný kávovar a mlýnek pro její přípravu.

Více
Vlastní showroom a pražírna kávy.
Vyvíjíme vlastní elektroniku PID regulace.
Nabízíme vlastní záruční a mimozáruční servis.
Máme bohaté know-how a rádi se podělíme.