Lelit Glenda PL41PLUST
Glenda PL41PLUST je kávovar s komerčním rozměrem hlavy.
Komerční hlava kávovaru Glenda společně s PID regulací teploty bojleru posouvá tento model směrem k profesionálním parametrům. Bojler o objemu 0,3 l regulovaný PID technologií v kombinaci s profesionálním rozměrem hlavy zásadně přispěje k vynikající tepelné stabilitě pro přípravu skvělého espressa a také nabídne dostatečný výkon ke šlehání mléka na perfektní cappuccino.
Technické parametry, PID regulace, profesionální hlava, páčkové přepínače, kvalitní materiály a důraz na detail dělají z tohoto kávovaru určitě velmi zajímavou volbu pro domácí použití.
Jaký je rozdíl mezi modely Glenda PL41PLUS a Glenda PL41PLUST ? Rozdíl je v technologii ohřevu vody.
Glenda PL41PLUS = termostat (teploměr/thermometer)
Glenda PL41PLUST = PID regulace
- páka s dvouvýpustí
- filtr (košík) 1 porce
- filtr (košík) 2 porce
Další výhody kávovaru Lelit Glenda PL41PLUST:
- PID regulace teploty
- pasivní nahřívání šálků
- nerezové zpracování
- páčkové přepínače
- tryska horká voda/pára na kloubu
- teploměr
- stav vody v zásobníku viditelný z boční strany
- třícestný ventil
- přetlakový ventil
Značka | Lelit |
Bojler | 1 bojler |
Šířka | 240 mm |
Výška | 362 mm |
Hloubka | 265 mm |
Hmotnost | 9 kg |
Čerpadlo | vibrační |
Regulace teploty | PID |
Zdroj vody | zásobník |
Napětí | 230 V |
Příkon | 1 200 W |
Objem zásobníku na vodu | 2,7 l |
Objem bojleru | 0,3 l |
Rozměr hlavy kávovaru | 58 mm |
Třícestný ventil | ano |
Indikátor nízké hladiny vody | ne |
Preinfuze (předspaření) | ne |
LCD displej | ano |
Nahřívání šálků |
ano
pasivně |
Teploměr |
ne
teplota viditelná na LCD displeji |
Čištění a údržba
Odvápnění (dekalcifikace)
Ke správné a dlouhodobé funkci kávovaru je potřeba vědět, jaká voda se k přípravě kávy používá. Vždy je vhodné používat vodu upravenou, tedy zbavenou látek, které způsobují usazování vodního kamene. Je vhodné používat změkčovač vody, který oddálí dobu mezi jednotlivými cykly odvápnění nebo kávovar odvápňovat v pravidelných intervalech.
Usazování vodního kamene v kávovaru výrazně ovlivňuje jeho funkce, např. nahřívání, zmenšuje se objem bojleru, zanáší se ventily apod. Oprava je pak nákladná a neřeší se v rámci záruky.
Pokud nevíte, jakou vodu máte, je ideální zjistit si tvrdost vody přímo u vodárenské společnosti. Interval odvápňování je závislý právě na tvrdosti vody (usazování vodního kamene). Při tvrdosti vody do 0,7 mmol/l není nutné provádět odvápňování. Pouze z preventivních důvodů doporučujeme odvápnit 1x za rok.
Čím je voda tvrdší, tím častěji je nutné kávovar odvápňovat. Doporučujeme se řídit následující tabulkou:
Tvrdost | Odvápnění |
---|---|
cca 1 mmol / l | 2x za rok |
cca 1,5 mmol / l | 4x za rok |
cca 2 mmol / l | 1x za měsíc |
K odvápnění používejte jen prostředky k tomu určené, nejsou agresivní vůči gumovým těsněním a dalším dílům kávovaru (např. hliníkovým částem) a neovlivňují následně chuť kávy.
Nepoužívejte ocet ani kyselinu citronovou.
Čistění hlavy kávovaru - zpětný oplach (back flush)
Zpětný oplach doporučujeme provádět pravidelně pro zachování správné funkce kávovaru a neovlivnění chuti kávy od kávových usazenin. Doporučujeme provést alespoň 1x týdně.
Zpětný oplach se provádí pomocí detergentu a slepého filtru (případně dvouporcového filtru a gumové záslepky).