
Správná hrubost mletí pro espresso i alternativu
Správně namletá káva je základ. O výsledku rozhoduje jak u espressa, tak i u alternativních metod přípravy kávy. Například do pákového kávovaru se hodí jiná hrubost než do dripperu – bohužel neexistuje žádné univerzální mletí. Nastavená hrubost mletí v kombinaci s časem extrakce a množstvím kávy rozhodne o chuti připraveného nápoje. V tomto článku najdete základní přehled doporučených hrubostí mletí, od kterých se během přípravy své oblíbené kávy můžete odrazit.
Co způsob přípravy kávy, to jiná hrubost mletí. A aby to měl barista ještě o chlup složitější, tak musí individuálně ladit mlýnek a najít ideální stupeň hrubosti i při každé změně druhu kávy. Každá káva má totiž jinou hustotu, a tak jí voda při extrakci může protékat různou rychlostí. Proteče-li voda kávou příliš rychle, pak je potřeba hrubost mletí zjemnit. Naopak trvá-li extrakce příliš dlouho a voda protéká kávou pomalu, pak je nutné zvolit hrubší mletí.
Velmi obecně lze říci, že čím je pražení kávy světlejší, tím jemnější mletí budete muset pro daný typ přípravy kávy zvolit.
Bez správného mlýnku se neobejdete
Ať už budete připravovat kávu na filtr nebo pro espresso, určitě budete potřebovat kvalitní mlýnek, který kávová zrna namele rovnoměrně. Vždy volte mlýnky s mlecími kameny, nikoliv s noži, které kávu pouze nasekají na různě velké kousky. U mlýnků s noži také nemáte možnost nastavovat hrubost mletí, která je alfou a omegou tohoto článku.
U nekvalitních mlýnků se také často můžete potýkat s produkcí většího množství kávového prachu, který během přípravy projde filtrem společně s vodou a připravenou kávu dokáže úplně zkazit.
Tušíte, že váš starý mlýnek na kávu bude potřeba vyměnit za nový? Před nákupem si pohlídejte, na co si dát u mlýnku pozor a podívejte se na náš článek: Jak vybrat mlýnek na espresso.

Příprava turecké kávy
Příprava kávy v džezvě vyžaduje ze všech metod nejjemnější hrubost. Cílem je, aby si kávová sedlina během přípravy sedla na dno nádoby. Namletá káva se v tomto případě konzistencí velmi podobá jemnému moučkovému cukru.


Doporučená hrubost pro espresso
U espressa je nastavení optimální hrubosti naprosto zásadní. Káva se mele o trochu hruběji než pro džezvu, ale mletí je stále dost jemné. Výsledek trochu připomíná polohrubou moku.
Při hledání ideálního stupně hrubosti se barista orientuje hlavně podle času extrakce. V případě klasického tmavšího pražení by mělo espresso natéct do šálku během 20–30 vteřin (u světlého pražení se čas může prodloužit až na 40 vteřin). Vytéká-li káva z kávovaru příliš rychle, pak je potřeba zjemnit mletí. Pokud je extrakce pomalá, nebo dokonce espresso z páky jen kape, je nutné zvolit hrubší mletí.
Ideální množství kávy na jednu porci je 7–10 g. S recepturou (čas extrakce, hrubost mletí, množství kávy) si lze v rámci stanovených hodnot vyhrát a docílit takové chuti, která vám nejvíce vyhovuje.


Mletí do moka konvičky
Moka konvička potřebuje zlatou střední cestu – tedy středně hrubé mletí. Namletá káva se podobá hrubé mouce.
Stříká hotová káva z vrchní části moka konvičky všude kolem, místo aby pomalu, pravidelně vytékala? Pak jste pravděpodobně zvolili špatnou hrubost mletí. Moka konvička vám to dá tímto způsobem velmi rychle najevo.


Filtrovaná káva - dripper, chemex
Pro přípravu filtrované kávy se hodí hrubší mletí – částečky namleté kávy si můžete představit jako zrnka krupicového cukru.
I u filtrované kávy je cílem dosažení optimálního času extrakce a lahodné chuti kávy. V tomto případě se káva do vody louhuje déle než u espressa. Je-li však extrakce příliš dlouhá, káva bude přeextrahovaná a nebude chutnat dobře – to je znamení, že příště musíte zvolit hrubší mletí. Pokud je ale mletí příliš hrubé a voda kávou prochází moc rychle, nestačí se chuť zrn do vody dostatečně vylouhovat a připravený nápoj bude mít vodovou a mdlou chuť.
Hledáte dobrý a současně i jednoduchý recept na skvělou filtrovanou kávu? V článku: Filtrovaná káva a její příprava vás její přípravou provedeme krok za krokem.


Mletí pro french press
French press vyžaduje velmi hrubé mletí, aby se částečky namleté kávy nedostávaly přes sítko do připraveného nápoje. Kousky zrnek plavoucí v kávě totiž dokážou celý kávový zážitek úplně zkazit.


Ideální hrubost pro přípravu cold brew coffee
Chcete si v létě připravit oblíbené cold brew coffee – tedy kávu louhovanou za studena? Zvolte velmi hrubé mletí, klidně hrubší než pro french press.
Jak na přípravu této fantastické svěží kávy v domácích podmínkách vám poradíme v článku: Cold Brew Coffee – ledová káva nové generace. Je to snadné a výsledek stojí opravdu za to!
Potřebujete poradit s přípravou kávy nebo s výběrem vhodného příslušenství? Neváhejte se na nás obrátit. Těšíme se na vaše dotazy!