Cold Brew Coffee - ledová káva nové generace
Máte chuť na něco speciálního? Objevte nejnovější trend mezi ledovými kávami – cold brew coffee! Cold brew coffee je za studena připravovaná káva, která je jako stvořená pro horké letní dny. Jakmile tento dokonale osvěžující nápoj jednou ochutnáte, nebudete chtít už žádný jiný.
Od klasických ledových káv se cold brew coffee odlišuje nejen způsobem přípravy, ale také svou jedinečnou, vysoce intenzivní chutí. Díky tomu, že extrakce probíhá velice pomalu, získává cold brew coffee přirozenou, maximálně čistou chuť a vůni – tu nejlepší, jakou nám kávová zrnka mohou nabídnout. Do studené vody se navíc uvolní i cenné látky, které bývají u kávových nápojů připravovaných za tepla nenávratně ztraceny.
I když je tento nápoj celkem silný co do obsahu kofeinu, výsledná chuť je velice příjemná. Cold brew coffee má většinou lehce hořkou chuť plnou velkého množství sladkých ovocných tónů, avšak s naprostým minimem kyselosti/acidity. Vše se samozřejmě do značné míry odvíjí od původu použitých kávových zrn a způsobu jejich zpracování.
Stejně jako u všech ostatních kávových nápojů se i pro přípravu cold brew coffee nejlépe hodí káva čerstvě upražená a čerstvě namletá – jedině tak docílíte opravdu 100% dokonalého výsledku. Vzhledem k tomu, že se do studené vody uvolní jen minimum kyselin, určitě při výběru sáhněte po kávě ovocnější; nejlépe arabice. A to i po takové, které se kvůli její kyselosti za normálních okolností raději vyhýbáte. Vhodné jsou například světle pražené – na rozmanité chutě velmi bohaté – africké kávy. Z naší stálé nabídky bychom vám proto určitě doporučili kávu Afrika, 100% arabika, RL50 nebo kávu Ethiopia, Yirgacheffe, RL60.
Pamatujte, že chuť nápoje ovlivní i kvalita použité vody. Proto doporučujeme použít vodu filtrovanou, zbavenou chloru a minerálů.
Co je však pro přípravu cold brew coffee naprosto zásadní, je správné nastavení hrubosti mletí. Tu se nebojte nastavit na středně hrubý, až hrubý stupeň. Jemně mletá káva nápoji vůbec neprospívá, ba naopak. V takové kávě vzniká větší množství kávového prachu, který člověku dokáže přidělat docela hodně starostí – budete se ho totiž jen velmi obtížně zbavovat. Přefiltrovat výluh připravený z najemno umleté kávy přes papírový filtr vyžaduje nervy ze železa, jelikož se filtr neustále ucpává. Naopak v případě použití french press kávový prach z vody vůbec neodstraníte. To způsobí, že nápoj bude příliš hořký, pro někoho až nepoživatelný. Nám se na filtraci nejvíce osvědčila obyčejná látková utěrka. Ano, přesně taková, jakou má většina z nás v kuchyni.
Nenechte se ale odradit. Samotná příprava tohoto ledového nápoje je jinak velice jednoduchá. Namletá káva se smíchá se studenou vodu, pevně uzavře do čisté sklenice a uloží na několik hodin do lednice, která za vás udělá většinu práce. Ideální doba louhování se pohybuje okolo 17–24 hodin a více. Směs vám určitě doporučujeme nechat v lednici minimálně přes noc.
Neházejte flintu do žita, pokud to hned na poprvé nedopadne podle vašich představ. Nebojte se příště trochu změnit hrubost mletí nebo čas extrakce. Může chvilku trvat, než svůj postup vyladíte k dokonalosti a připravíte si cold brew coffee přesně podle svého gusta.
Za vynaložené úsilí se vám ale zaručeně dostane skvělé odměny – svůj šálek obohatíte o širokou škálu nových intenzivních chutí. Jedná se totiž o způsob, jak z kávových zrn získat to nejlepší, co v sobě ukrývají.
Nám chutná cold brew coffee nejvíce samotné, servírované s kostkami ledu. Můžete se však setkat i s variantami, kde je namícháno s tonikem, či dokonce s některými druhy alkoholu.
Cold brew coffee je prostě ledová pecka, kterou musíte vyzkoušet. Ať už si jí objednáte v některé z vašich oblíbených kaváren, nebo se jí rozhodnete připravit sami doma, můžete si být jistí, že jí budete chtít pít stále znovu a znovu – její intenzivní chuť je totiž vysoce návyková.
Nitro Coffee
V posledních letech se velké oblibě těší také další nápoj, jehož základem je právě cold brew coffee: tzv. nitro coffee – ledová káva sametové konzistence, která vás hned na první pohled upoutá svým líbivým lavinovým efektem. Ten je způsoben smícháním nápoje s plynným dusíkem a jeho stočením přes speciální výčepní trysku.
Plynný dusík se při kontaktu s kávou chová jako zahušťovadlo; miliony drobných bublinek dodávají nápoji krémovou, lehkou texturu, jež vás v kombinaci s vyšší hladinou kofeinu doslova zavalí přílivem nové energie.
Recept na cold brew coffee:
Na přípravu cold brew coffee budete potřebovat pouze několik obyčejných věcí, které má většina z nás běžně v domácnosti:
- větší sklenici s víkem či jinou uzavíratelnou nádobu (nejlépe ze skla)
- 1 litr vody
- 100 g čerstvě upražené kávy
- obyčejnou látkovou utěrku
- lednici
- mlýnek
- Kávu umelte, nejlépe nahrubo.
- Přesypte do čisté sklenice, smíchejte s vodou a důkladně protřepejte.
- Směs nechte odpočívat v lednici 17-24 hodin, nebo minimálně přes noc.
- Sceďte přes látkovou utěrku.
- Hotové cold brew coffee vám vydrží v lednici několik dní. Většinou se po něm ale rychle zapráší.