Lelit Elizabeth PL92T
To nejlepší espresso a komfortní pára.
Lelit Elizabeth je dvoubojlerový kávovar, který je určený pro všechny, kteří chtějí nejen to nejlepší espresso, ale zároveň nekonečnou zásobu páry pro pohodlné šlehání mléka na přípravu skvělého cappuccina.
Stejně jako Lelit Victoria je tento kávovar vybaven 0,3l mosazným bojlerem s PID regulací teploty, který zajistí perfektní tepelnou stabilitu. Dále je tento model rozšířen o druhý nerezový bojler o objemu 0,6 l, který zajistí nekonečnou páru pro komfortní šlehání mléka na cappuccino.
- páka s dvouvýpustí
- filtr (košík) 1 porce
- filtr (košík) 2 porce
- slepý filtr
- změkčovač vody
Další výhody kávovaru Lelit Elizabeth PL92T:
- polohovatelná tryska na páru "cool touch"
- fixní tryska horká voda
- podsvícený tlakoměr (tlak během extrakce)
- Lelit řídící jednotka
- grafická indikace nízké hladiny vody
- LCD displej s vysokým rozlišením
- možnost deaktivace parního bojleru
- nerezové tělo kávovaru
- podsvícené nerezové vypínače
- nerezová odpadní mřížka, která je velmi jednoduchá na údržbu
Značka | Lelit |
Bojler | 2 bojlery |
Šířka | 310 mm |
Výška | 380 mm |
Hloubka | 270 mm |
Hmotnost | 12 kg |
Čerpadlo | vibrační |
Regulace teploty | PID |
Zdroj vody | zásobník |
Napětí | 230 V |
Objem bojleru (espresso) | 0,3 l |
Objem bojleru (pracovní) | 0,6 l |
Objem zásobníku na vodu | 2,5 l |
Topné těleso (espresso bojler) | 1 200 W |
Topné těleso (pracovní bojler) | 1 000 W |
Rozměr hlavy kávovaru | 58 mm |
Třícestný ventil | ano |
Tlakoměr (tlak během extrakce) | ano |
Indikátor nízké hladiny vody | ano |
Preinfuze (předspaření) | programovatelná |
LCD displej | ano |
Čištění a údržba
Odvápnění (dekalcifikace)
Ke správné a dlouhodobé funkci kávovaru je potřeba vědět, jaká voda se k přípravě kávy používá. Vždy je vhodné používat vodu upravenou, tedy zbavenou látek, které způsobují usazování vodního kamene. Je vhodné používat změkčovač vody, který oddálí dobu mezi jednotlivými cykly odvápnění nebo kávovar odvápňovat v pravidelných intervalech.
Usazování vodního kamene v kávovaru výrazně ovlivňuje jeho funkce, např. nahřívání, zmenšuje se objem bojleru, zanáší se ventily apod. Oprava je pak nákladná a neřeší se v rámci záruky.
Pokud nevíte, jakou vodu máte, je ideální zjistit si tvrdost vody přímo u vodárenské společnosti. Interval odvápňování je závislý právě na tvrdosti vody (usazování vodního kamene). Při tvrdosti vody do 0,7 mmol/l není nutné provádět odvápňování. Pouze z preventivních důvodů doporučujeme odvápnit 1x za rok.
Čím je voda tvrdší, tím častěji je nutné kávovar odvápňovat. Doporučujeme se řídit následující tabulkou:
Tvrdost | Odvápnění |
---|---|
cca 1 mmol / l | 2x za rok |
cca 1,5 mmol / l | 4x za rok |
cca 2 mmol / l | 1x za měsíc |
K odvápnění používejte jen prostředky k tomu určené, nejsou agresivní vůči gumovým těsněním a dalším dílům kávovaru (např. hliníkovým částem) a neovlivňují následně chuť kávy.
Nepoužívejte ocet ani kyselinu citronovou.
Čistění hlavy kávovaru - zpětný oplach (back flush)
Zpětný oplach doporučujeme provádět pravidelně pro zachování správné funkce kávovaru a neovlivnění chuti kávy od kávových usazenin. Doporučujeme provést alespoň 1x týdně.
Zpětný oplach se provádí pomocí detergentu a slepého filtru (případně dvouporcového filtru a gumové záslepky).