Lelit Mara PL62T
Nejkompaktnější espresso kávovar s hlavou E61!
Lelit zkonstruoval espresso kávovar unikátních kompaktních rozměrů a přesto vybaven skvělou technologií HX (výměník) s hlavou E61. I ten nejmenší prostor v kuchyni už není problém a každý domácí barista můžete i na kávovaru takto kompaktních rozměrů připravit ty nejlepší espressa a cappuccina.
- páka s jednovýpustí
- páka s dvouvýpustí
- filtr (košík) 1 porce
- filtr (košík) 2 porce
- slepý filtr
- změkčovač vody
- Lelit pěchovadlo nerezové s dřevěnou rukojetí (červená barva)
Další výhody kávovaru Lelit Elizabeth PL92T:
- nerezové provedení
- dvojitý tlakoměr pro zobrazení tlaku extrakce i tlaku pracovního bojleru
- polohovatelná tryska na páru i horkou vodu v provedení "cool touch"
- LED indikace (zapnutí, ohřev)
- zvuková indikace nízké hladiny vody
Značka | Lelit |
Bojler | výměník (HX) |
Šířka | 220 mm |
Výška | 355 mm |
Hloubka | 400 mm |
Hmotnost | 18,8 kg |
Čerpadlo | vibrační |
Regulace teploty |
PID
pracovní bojler |
Zdroj vody | zásobník |
Napětí | 230 V |
Objem bojleru (pracovní) | 1,5 l |
Typ hlavy kávovaru | E61 |
Objem zásobníku na vodu | 2,5 l |
Topné těleso (pracovní bojler) | 1 400 W |
Rozměr hlavy kávovaru | 58 mm |
Třícestný ventil | ano |
Tlakoměr (tlak během extrakce) | ano |
Tlakoměr (tlak v bojleru) | ano |
Indikátor nízké hladiny vody |
ano
zvukový |
Preinfuze (předspaření) | mechanická |
LCD displej | ano |
Čištění a údržba
Odvápnění (dekalcifikace)
Ke správné a dlouhodobé funkci kávovaru je potřeba vědět, jaká voda se k přípravě kávy používá. Vždy je vhodné používat vodu upravenou, tedy zbavenou látek, které způsobují usazování vodního kamene. Je vhodné používat změkčovač vody, který oddálí dobu mezi jednotlivými cykly odvápnění nebo kávovar odvápňovat v pravidelných intervalech.
Usazování vodního kamene v kávovaru výrazně ovlivňuje jeho funkce, např. nahřívání, zmenšuje se objem bojleru, zanáší se ventily apod. Oprava je pak nákladná a neřeší se v rámci záruky.
Pokud nevíte, jakou vodu máte, je ideální zjistit si tvrdost vody přímo u vodárenské společnosti. Interval odvápňování je závislý právě na tvrdosti vody (usazování vodního kamene). Při tvrdosti vody do 0,7 mmol/l není nutné provádět odvápňování. Pouze z preventivních důvodů doporučujeme odvápnit 1x za rok.
Čím je voda tvrdší, tím častěji je nutné kávovar odvápňovat. Doporučujeme se řídit následující tabulkou:
Tvrdost | Odvápnění |
---|---|
cca 1 mmol / l | 2x za rok |
cca 1,5 mmol / l | 4x za rok |
cca 2 mmol / l | 1x za měsíc |
K odvápnění používejte jen prostředky k tomu určené, nejsou agresivní vůči gumovým těsněním a dalším dílům kávovaru (např. hliníkovým částem) a neovlivňují následně chuť kávy.
Nepoužívejte ocet ani kyselinu citronovou.
Čistění hlavy kávovaru - zpětný oplach (back flush)
Zpětný oplach doporučujeme provádět pravidelně pro zachování správné funkce kávovaru a neovlivnění chuti kávy od kávových usazenin. Doporučujeme provést alespoň 1x týdně.
Zpětný oplach se provádí pomocí detergentu a slepého filtru (případně dvouporcového filtru a gumové záslepky).