
Proč jsou termobloky Ascaso lepší než klasické bojlery
Kávovary Ascaso patří v domácím segmentu mezi naše nejoblíbenější modely. Ptáte se proč? Jestliže už nás trošku znáte, pak budete vědět, že si u kávových technologií potrpíme na kvalitní zpracování, skvělou a bezproblémovou funkčnost a špičkovou výbavu. A tohle všechno je u Ascaso samozřejmostí. Tato populární španělská značka se navíc nebojí inovací a neustále hledá nové cesty, jak své produkty posouvat kupředu, blíže k potřebám zákazníků. A nejlepším důkazem, že tahle strategie dokonale funguje, jsou právě Ascaso termobloky, které patří k nejpovedenějším technologiím ze světa kávy za poslední roky. Tak se na ně pojďme podívat!
Termoblok je alternativou ke klasickému bojleru. Nejedná se však o žádnou novinku – termoblokové kávovary se na trhu objevovaly již dříve. Ascaso však toto řešení ohřevu vody dotáhlo k naprosté dokonalosti. Termobloky Ascaso jsou velmi robustní – jedná se opravdu o pořádnou masu kovu, kterou doplňuje naprosto špičkové příslušenství: velmi přesná regulace teploty, masivní nerezová hlava a páka. A to u ostatních termoblokových kávovarů od konkurenčních značek rozhodně nebývá pravidlem (níže v článku najdete i konkrétní příklady).

Topné těleso
Porovnáme-li termoblok s klasickým bojlerem, tak hlavním rozdílem je samotná konstrukce topného systému. Zatímco klasický bojler si lze představit jako kovovou nádobu na vodu, ve které se topné těleso nejčastěji nachází přímo uvnitř (ale může být umístěno i vně – například u kávovaru Gaggia Classic E24), tak v případě termobloku se jedná o velkou masu kovu, skrz kterou prochází vodní cesty v podobě dlouhé tenké trubičky. Topné těleso není v přímém kontaktu s ohřívanou vodou a teplo se přenáší prostřednictvím masivních kovových stěn termobloku. A to má hned několik výhod.
Vezměme si například jednobojlerový kávovar Rancilio Silvia E a kávovar s jedním termoblokem Ascaso Dream PID, u kterých má barista možnost přepínat nahřívání z kávy na páru. U obou modelů je po vyšlehání mléka nutné přepnout prioritu nahřívání zpátky na kávu a celý okruh ochladit na doporučenou teplotu pro espresso. A co se stane, když na to barista zapomene? V případě termobloku nic zásadního, zatímco u kávovaru Rancilio s klasickým bojlerem hrozí spálení topného tělesa.
Navíc přepínání mezi kávou a párou je u termobloku mnohem rychlejší a kávovar je nahřátý téměř okamžitě. A tím se dostáváme k jednomu z hlavních argumentů, proč jednoznačně fandíme Ascaso termoblokům.

Termoblok = dokonalý recept na rychlost
Kávovary Ascaso jsou díky termoblokům extrémně rychle nahřáté. Ráno je člověk jednoduše zapne, počká pár minut a hned se může vrhnout na přípravu kávy, a to třeba i na cappuccino! Není nutné čekat několik desítek minut, než se kávovar nahřeje – s Ascaso si svou ranní kávu stihnete pořádně vychutnat.
Je to dáno tím, že termoblok ohřívá pouze malé množství vody, které barista právě potřebuje pro přípravu kávy nebo šlehání mléka. Další voda se dohřívá postupně, jak protéká termoblokem. Pára je velmi pohodlná, a i když není tak silná jako třeba u některých kávovarů s výměníkem, tak pro domácí podmínky je stále nadstandardní. Na rozdíl od výměníku je ale k dispozici téměř okamžitě.

Rychlé nahřátí je typické pro všechny kávovary Ascaso – jak pro domácí modely s jedním nebo dvěma termobloky, tak i pro komerční kusy vybavené T-technologií, která kombinuje výhody termobloku s velkým pracovním bojlerem.
Vždy čerstvá voda
Jak už bylo napsáno výše, termoblok ohřívá pouze nezbytné množství vody určené pro okamžitou spotřebu. Díky tomu voda není opakovaně ohřívaná. Svou kávu si tak vždy budete připravovat z maximálně čerstvé a dobře chutnající vody.
Proč není termoblok jako termoblok
Sám o sobě nepředstavuje termoblok žádnou novou inovativní technologii. Tu z něj dělá až jeho kombinace s dalšími komponenty a funkcemi: tedy kvalitní provedení celého ohřevného systému.
U Ascaso můžete očekávat naprosto profesionální parametry. Kávovary jsou vybavené masivní hlavou i pákou z kovu, které jsou nepostradatelné pro jejich správné nahřátí na espresso. Konstrukce termobloku je velmi robustní a dostatečně silná, takže dokáže rychle prohřát celý systém. Termoblok navíc topí po celou dobu, kdy je kávovar zapnutý, nikoliv jen při spuštění extrakce, jak je to u některých konkurenčních značek běžné.

Další věcí, která bude určitě zajímat většinu domácích i profesionálních baristů, je špičková teplotní stabilita. Tu Ascaso zajišťuje pomocí spolehlivé PID regulace. A jelikož se jedná o parametr velmi důležitý, rozhodli jsme se mu věnovat samostatný odstavec.
Přesná regulace teploty je základ
Ascaso řeší teplotu i u svých domácích modelů na naprosto profesionální úrovni. Precizní PID regulace zajišťuje výjimečnou teplotní stabilitu, která hraje v přípravě kávy nezaměnitelnou roli. Výrobce došel dokonce tak daleko, že garantuje maximální odchylku pouhých +/- 1,5 °C i během přípravy několika šálků espressa za sebou, což je opravdu nadstandardní výsledek.
Pro porovnání: běžný menší bojler s bimetalovými termostaty má odchylku +/- 5 °C.
PID regulaci navíc najdete i u základních domácích modelů, jako je třeba Ascaso Dream ONE nebo Ascaso Steel UNO. Na rozdíl od vyšších modelových řad u nich však barista nemá možnost v domácích podmínkách teplotu upravovat. Teplota je přednastavená z výroby a lze ji změnit pouze servisně.

Ascaso vs Sage, De´Longhi a další termoblokové kávovary
Ascaso není jediným výrobcem, který pro své kávovary zvolil termoblokové řešení ohřevu vody. Nabízí se proto porovnání.
Termoblok najdete například ve velmi populárních kávovarech Sage. Termobloky Ascaso jsou však mnohem robustnější, takže kávovaru dokáží předat více energie. Jinak se na první pohled nijak zvlášť neliší. To, co ale hraje naprosto zásadní roli, je kombinace termobloku s dalším příslušenstvím. Kávovary Sage se bohužel nemohou pochlubit spolehlivou regulací teploty a dobrou teplotní stabilitou, která je pro přípravu kávy velmi důležitá.
A to samé lze v podstatě říct i o kávovarech De´Longhi. U nich nám navíc hodně chybí i masivní provedení hlavy kávovaru a páky. Problémem je často také samotné nahřívání, které se spouští nikoliv se zapnutím kávovaru, ale až v momentě, kdy barista zapne extrakci kávy. Termoblok sice vodu rychle ohřeje, ale ta následně postupuje studeným kávovarem, který z kávy odvádí příliš mnoho tepla. A právě to je důvodem, proč výrobce volí raději tenčí materiály, které tepla neabsorbují tolik. U některých menších modelů se dokonce můžete setkat s pákami vyrobenými z plastu.
Méně kvalitní provedení termoblokových systémů u konkurenčních značek občas může za to, že se někteří baristé termoblokům vyhýbají. V případě Ascaso se jich však nemusíte vůbec bát. Jedná se o naprosto špičkovou technologii, za kterou klidně dáme ruku do ohně. Sami dokonce termoblokový kávovar Ascaso používáme v naší kanceláři a jsme s ním nad míru spokojení. Jedná se o model Ascaso Steel DUO PID PLUS, který je naší srdcovou záležitostí. Více si o něm můžete přečíst v článku: Ascaso Steel DUO PID PLUS – náš nejoblíbenější domácí kávovar.

Neodpověděli jsme v článku na všechny vaše dotazy? Potřebujete poradit s výběrem vhodného kávovaru nebo mlýnku? Napište nám, zavolejte anebo se zastavte přímo na naší prodejně, kde si svůj vysněný kávovar budete moci prohlédnout pěkně naživo. Těšíme se na vaši návštěvu.