Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca je espresso kávovar se dvěma bojlery, hlavou E61 a manuální regulací průtoku vody (flow control).
Espresso kávovar pro baristy experty, kteří chtějí experimentovat s každým šálkem espressa.
Lelit Bianca je vlajková loď italského výrobce espresso kávovarů Lelit.
Tento kávovar dává baristům plnou kontrolu během extrakce espressa. Manuální regulace průtoku vody pomocí dřevěného pádla a ovládání parametrů přes řídící jednotku zajistí baristům dokonalou kontrolu nad celým procesem extrakce espressa.
Dlouhá a konstantní preinfuze.
Lelit Bianca nemá standardní mechanickou preinfuzi, která je u tradiční hlavy E61. Preinfuze je zajištěna pomocí řídící jednotky a pádla. Je možné nastavit zapnutí a vypnutí čerpadla a získat tak mnohem delší konstantní preinfuzi.
Nastavení maximálního tlaku.
Pro získání toho nejlepšího z každé kávy a stupně pražení může barista nastavit tlak čerpadla až do 12 barů pomocí regulačního šroubu. Nastavená hodnota ovlivňuje preinfuzi i chování pádla.
Páka (portafilter) má komerční rozměr 58 mm, dřevěnou rukojeť a výpust, která zajistí perfektní distribuci kávy přímo do šálku.
Lelit Bianca je osazena dřevěnými doplňky - madla ventilů, pádlo a rukojeť páky, stejně jako nohy kávovaru jsou vyrobeny z ořechu (walnut).
Zásobník na vodu je uložen v nerezovém nosiči a může být zavěšen na obou bočních stěnách nebo na zadní stěně, podle toho, jaký máte prostor a dispozice vašeho interiéru.
Tělo kávovaru je vyrobeno z leštěné nerezi AISI 304, trysky jsou samozřejmě "cool touch", tedy velmi jednoduché na čištění a také nejsou na dotyk horké.
Nohy jsou vyrobeny ze dřeva stejně jako pádlo a madla, jsou výškově nastavitelné a přizpůsobí se každému povrchu.
Lelit Bianca je vybavena chytrým řízením spotřeby el. energie, který umožňuje nastavení režimu spánku, ve kterém je deaktivováno nahřívání pracovního (parního) bojleru. Espresso bojler v režimu spánku drží teplotu 70 °C a tím zajišťuje ohřev šálků asi na 80 %. Po zapnutí je kávovar opět nahřátý během 10 minut.
V balení u kávovaru Lelit Bianca naleznete toto příslušenství:
- páka s jednovýpustí
- páka s dvouvýpustí
- bezedná páka s filtrem 18/20 g
- slepý filtr
- změkčovač vody
- Lelit tamper nerezový s hliníkovou rukojetí
- kartáček na čištění hlavy
- utěrka mikrovlákno
- volitelná tryska na páru
- vybavení pro připojení na vodu
- mřížka na espresso hrníček
- odměrka na kávu
Značka | Lelit |
Čerpadlo | rotační |
Bojler | 2 bojlery |
Objem bojleru | 2,3 (0,8 + 1,5) l |
Šířka | 290 mm |
Výška | 400 mm |
Hloubka | 485 mm |
Hmotnost | 26,5 kg |
Zdroj vody | připojení na vodu |
Zdroj vody | zásobník |
Regulace teploty | PID |
Typ hlavy kávovaru | E61 |
Připojení na odpad | ano |
Napětí | 230 V |
Příkon čerpadla | 150 W |
Topné těleso (espresso bojler) | 1 400 W |
Topné těleso (pracovní bojler) | 1 400 W |
Objem zásobníku na vodu | 2,5 l |
Regulace průtoku vody (flow control) | ano |
Čištění a údržba
Odvápnění (dekalcifikace)
Ke správné a dlouhodobé funkci kávovaru je potřeba vědět, jaká voda se k přípravě kávy používá. Vždy je vhodné používat vodu upravenou, tedy zbavenou látek, které způsobují usazování vodního kamene. Je vhodné používat změkčovač vody, který oddálí dobu mezi jednotlivými cykly odvápnění nebo kávovar odvápňovat v pravidelných intervalech.
Usazování vodního kamene v kávovaru výrazně ovlivňuje jeho funkce, např. nahřívání, zmenšuje se objem bojleru, zanáší se ventily apod. Oprava je pak nákladná a neřeší se v rámci záruky.
Pokud nevíte, jakou vodu máte, je ideální zjistit si tvrdost vody přímo u vodárenské společnosti. Interval odvápňování je závislý právě na tvrdosti vody (usazování vodního kamene). Při tvrdosti vody do 0,7 mmol/l není nutné provádět odvápňování. Pouze z preventivních důvodů doporučujeme odvápnit 1x za rok.
Čím je voda tvrdší, tím častěji je nutné kávovar odvápňovat. Doporučujeme se řídit následující tabulkou:
Tvrdost | Odvápnění |
---|---|
cca 1 mmol / l | 2x za rok |
cca 1,5 mmol / l | 4x za rok |
cca 2 mmol / l | 1x za měsíc |
K odvápnění používejte jen prostředky k tomu určené, nejsou agresivní vůči gumovým těsněním a dalším dílům kávovaru (např. hliníkovým částem) a neovlivňují následně chuť kávy.
Nepoužívejte ocet ani kyselinu citronovou.
Čistění hlavy kávovaru - zpětný oplach (back flush)
Zpětný oplach doporučujeme provádět pravidelně pro zachování správné funkce kávovaru a neovlivnění chuti kávy od kávových usazenin. Doporučujeme provést alespoň 1x týdně.
Zpětný oplach se provádí pomocí detergentu a slepého filtru (případně dvouporcového filtru a gumové záslepky).