Lelit Victoria PL91T
Design a technologie v kompaktním provedení.
Lelit Victoria je malý prémiový domácí espresso kávovar pro všechny, kteří hledají to nejlepší z designu a technologie. Přestože je kávovar velmi kompaktních rozměrů, disponuje profesionální hlavou.
Objem bojleru 0,3 l v kombinaci s PID regulací zajistí skvělou tepelnou stabilitu. Příprava cappuccina také není žádný problém, skvělý výkon trysky umožní perfektní našlehání mléka.
Všechny důležité parametry můžete nastavovat a sledovat na displeji řídící jednotky.
Zbožňujete skvěle našlehané mléko a perfektní krémové cappuccino? Podívejte se také na model Lelit Elizabeth PL92T, který má navíc druhý bojler pro komfortní šlehání mléka.
- páka s dvouvýpustí
- filtr (košík) 1 porce
- filtr (košík) 2 porce
- slepý filtr
Další výhody kávovaru Lelit Victoria PL91T:
- polohovatelná tryska horká voda/pára
- podsvícený tlakoměr (tlak během extrakce)
- Lelit řídící jednotka
- grafická indikace nízké hladiny vody
- LCD displej s vysokým rozlišením
- nerezové tělo kávovaru
- podsvícené nerezové vypínače
- nerezová odpadní mřížka, která je velmi jednoduchá na údržbu
Značka | Lelit |
Bojler | 1 bojler |
Šířka | 225 mm |
Výška | 380 mm |
Hloubka | 270 mm |
Hmotnost | 9,2 kg |
Čerpadlo | vibrační |
Regulace teploty | PID |
Zdroj vody | zásobník |
Napětí | 230 V |
Příkon | 1 200 W |
Objem zásobníku na vodu | 2,5 l |
Objem bojleru | 0,3 l |
Rozměr hlavy kávovaru | 58 mm |
Třícestný ventil | ano |
Tlakoměr (tlak během extrakce) | ano |
Indikátor nízké hladiny vody | ano |
Preinfuze (předspaření) | programovatelná |
LCD displej | ano |
Čištění a údržba
Odvápnění (dekalcifikace)
Ke správné a dlouhodobé funkci kávovaru je potřeba vědět, jaká voda se k přípravě kávy používá. Vždy je vhodné používat vodu upravenou, tedy zbavenou látek, které způsobují usazování vodního kamene. Je vhodné používat změkčovač vody, který oddálí dobu mezi jednotlivými cykly odvápnění nebo kávovar odvápňovat v pravidelných intervalech.
Usazování vodního kamene v kávovaru výrazně ovlivňuje jeho funkce, např. nahřívání, zmenšuje se objem bojleru, zanáší se ventily apod. Oprava je pak nákladná a neřeší se v rámci záruky.
Pokud nevíte, jakou vodu máte, je ideální zjistit si tvrdost vody přímo u vodárenské společnosti. Interval odvápňování je závislý právě na tvrdosti vody (usazování vodního kamene). Při tvrdosti vody do 0,7 mmol/l není nutné provádět odvápňování. Pouze z preventivních důvodů doporučujeme odvápnit 1x za rok.
Čím je voda tvrdší, tím častěji je nutné kávovar odvápňovat. Doporučujeme se řídit následující tabulkou:
Tvrdost | Odvápnění |
---|---|
cca 1 mmol / l | 2x za rok |
cca 1,5 mmol / l | 4x za rok |
cca 2 mmol / l | 1x za měsíc |
K odvápnění používejte jen prostředky k tomu určené, nejsou agresivní vůči gumovým těsněním a dalším dílům kávovaru (např. hliníkovým částem) a neovlivňují následně chuť kávy.
Nepoužívejte ocet ani kyselinu citronovou.
Čistění hlavy kávovaru - zpětný oplach (back flush)
Zpětný oplach doporučujeme provádět pravidelně pro zachování správné funkce kávovaru a neovlivnění chuti kávy od kávových usazenin. Doporučujeme provést alespoň 1x týdně.
Zpětný oplach se provádí pomocí detergentu a slepého filtru (případně dvouporcového filtru a gumové záslepky).