Ethiopia, Sidamo, RL60, 250g

Od 235,00 Kč
204,35 Kč bez DPH


skladem (8 ks)

Zvolte množství

Vždy čerstvě upražená

- nejbližší pražení: bude upřesněno.
- předpokládaná expedice: bude upřesněno.

Kávu pro vás standardně pražíme dle poptávky a expedujeme následující den.

Etiopská káva středně světlého stupně pražení má velmi příjemné lehké tělo. Je ideální pro milovníky espressa s ovocnými tóny, kde je acidita v harmonii s ovocnou sladkostí.

Druh kávy: Coffea Arabica
Stupeň pražení: 60 (střední světlé až střední)
Doporučená příprava: espresso, moka, french press, filtr

Doporučená příprava espressa (single espresso):
Vstup: 10 g mleté kávy
Výstup: 30 ml (25 g)
Čas: 38 vteřin
Teplota: 90 °C
Tlak: 8 barů (v případě možnosti regulace tlaku doporučujeme pozvolné zvyšování tlaku do 12. vteřiny)
Chuťový profil: příjemná šťavnatá ovocná acidita s tóny borůvek

region/oblast: Sidamo, Hawassa
farma/farmář: společenství malých pěstitelů (spolupracujících rodin) v daném regionu
odrůda: Heirloom Ethiopian Typica
zpracování: Washed (promytá)
nadmořská výška: 1400 - 2200 m

Stovky malých farmářských rodin se podílí na pěstování kávy v oblasti Hawassa.
Káva je převážně pěstována ve stínu pod jinou vegetací, protože rodiny na svých pozemcích pěstují řadu dalších plodin.
Zpracovatelský závod zaměstnává 25 - 30 stálých pracovníků a v sezóně během sklizně až 400 dalších pracovníků.
Farmáři třídí zralé třešně manuálně, pak je převezou ke zpracování. Třešně jsou zbaveny dužiny a roztříděny podle velikosti zrn. Proces fermentace probíhá kolem 50 hodin a následuje opět třídění ve vodních tunelech. Poté jsou zrna namočena v čerstvé vodě na dalších 12 až 24 hodin a sušena na vyvýšených afrických postelích. Během dne, kdy teploty šplhají na vysoké hodnoty, a také během chladných nocí jsou zrna zakryta.
Fermentace rozvíjí v kávě čistou a příjemnou aciditu.

Stupnice pražení Buna café
Oldřich Smítal

Máte dotaz? Volejte Oldřichovi

Je tu jen pro vás.

+420 311 236 236

Jak připravit dobrou kávu?