Čištění a údržba


Jak správně vyčistit automatický kávovar?

Pro přípravu opravdu perfektního šálku kávy dle Vašich představ potřebujete nejen kvalitní surovinu (čerstvě praženou kávu), ale také správně fungující, seřízený a čistý kávovar.

Každý seriózní výrobce (ale i prodejce) doporučuje provádět nejen pravidelnou údržbu a čištění, ale také pravidelné servisní prohlídky. Výrobci doporučují u automatických kávovarů provádět pravidelné servisní prohlídky 1x za rok.

Jak se správně starat o automatický kávovar? Zde je doporučení z Buna café.

Pravidelná údržba se skládá ze 4 důležitých pilířů:

  1. Čištění spařovací jednotky (brew unit) neboli čištění kávových usazenin

    Stejně jako se u pákových kávovarů v domácnostech doporučuje čistit kávové usazeniny (zpětný oplach) 1x týdně, také u automatických kávovarů doporučujeme čistit usazeniny spařovací jednotky 1x týdně. Výrobci často nabízí předražené čistící tablety se svojí značkou a čištění je potom poměrně nákladné. Buna café doporučuje čištění kávových usazenin osobně ověřenými univerzálními čistícími tabletami, které jsou stejně účinné, jen výrazně levnější.
    Každý si potom může dovolit správnou údržbu každý týden, bez ohledu na to, že kávovar vyzve k čištění třeba až za 3 měsíce, to je už bohužel pozdě.
    Doporučujeme tyto tablety použít 1x týdně: Puly Caff dóza, 60 tablet, 2,5 g (16 mm)
    Na čištění potřebujete vždy jednu tabletu a postupujte podle návodu k danému typu kávovaru. V balení je 60 tablet, můžete tak velmi levně a pohodlně čistit kávovar jednou týdně a balení Vám vydrží na celý rok.

    Doporučujeme zakoupit pouze takový automatický kávovar, který má program na čištění kávových usazenin, čištění spařovací jednotky (brew unit). Některé levnější automaty tuto možnost nemají a to není dobré. Pokud Váš automat tento program nemá, podívejte se, jestli má možnost vařit z mleté kávy - pokud ano, můžete používat čistící prášek.

  2. Filtrace vody nebo odvápňování kávovaru

    Filtrování vody a správná prevence před usazováním vodního kamene v kombinaci s pravidelným odvápňováním je nejdůležitější část údržby, kterou musíte provádět, aby nedošlo k poškození kávovaru. Buna café doporučuje používat filtr na vodu, který vložíte přímo do zásobníku s vodou.

    Filtry na vodu doporučuje výrobce měnit každé 2 měsíce. Je ale potřeba si uvědomit, že každá lokalita nemá stejnou tvrdost vody, proto se může jednoduše stát, že vyměníte filtr zbytečně brzy a v dlouhodobém horizontu utratíte zbytečně nemalé peníze. Buna café doporučuje výměnu filtru následovně.

    Tvrdost vody Výměna filtru
    cca do 1 mmol / l 1x za 4 měsíce
    cca 1 až 2 mmol / l 1x za 3 měsíce
    cca nad 2 mmol / l 1x za 2 měsíce

    Celkovou tvrdost vody zjistíte na webových stránkách dodavatele vody. Pokud si nejste s tvrdostí vody a frekvencí výměny jisti, raději vyměňte filtr 1x za 2 měsíce.

    Při pravidelné výměně filtrů doporučujeme kávovar odvápnit přibližně 1x za 6 až 12 měsíců, hlavně z preventivních důvodů. Opět výrobci zákazníkům nutí zbytečně předražené přípravky na odvápňování, Buna café doporučuje velmi účinný a zároveň šetrný přípravek za velmi přijatelnou cenu, odvápňovač na všechny typy kávovarů, obsah sáčku smícháte s 1 litrem vody a můžete se pustit do odvápňování Vašeho kávovaru dle přiloženého manuálu.

    Ale pozor, používejte jen odvápňovače určené pro kávovary, tyto odvápňovače nejsou agresivní vůči gumovým těsněním a dalším dílům kávovaru (např. hliníkovým částem) a neovlivňují následně chuť kávy. Nepoužívejte ocet ani kyselinu citronovou!

  3. Jak vyčistit mléčné cesty kávovaru?

    Kvalitní kávovary mají na proplach mléčných cest vlastní program. Doporučujeme proplachovat mléčné cesty ihned po každé přípravě mléčného nápoje (šlehání mléka).

    Dále doporučujeme alespoň 1x týdně použít speciální čistič mléčných cest Puly Milk. Přípravek Puly Milk smícháte s vodou, na kávovaru zapnete přípravu mléčné pěny a místo mléka použijete tento roztok. Mléčné cesty se tímto roztokem pročistí. Také můžete z přípravku vytvořit externí lázeň a kapučinátor společně s hadičkou do lázně ponořit, poté propláchněte čistou vodou.

  4. Pravidelné servisní prohlídky

    I přes veškerou péči, kterou svému kávovaru věnujete, je také nutné dbát na pravidelné servisní prohlídky. V kávovaru jsou totiž místa, které při běžné údržbě uživatelsky vyčistit nelze. U automatických kávovarů doporučujeme pravidelné servisní prohlídky 1x za rok, maximálně 1x za 2 roky (i když ty 2 roky jsou už opravdu dlouhá doba).

    Pravidelná roční údržba kávovaru zahrnuje:
    - čištění kávových usazenin
    - čištění mlecích kamenů a jejich kalibrace, případně výměna kamenů
    - přetěsnění a promazání spařovací jednotky
    - odvápňování v externí lázni
    - čištění usazenin v ultrazvukové lázni
    - promazání a přetěsnění všech pohyblivých částí kávovaru
    - kontrola těsnosti systému a jednotlivých spojů
    - kompletní vnitřní i vnější čištění těla kávovaru
    - čištění mléčných okruhů
    - desinfekce párou
    - a další úkony, které jsou důležité pro perfektní výslednou kávu

Servis kávovaru jakékoli značky můžete objednat v Buna café.

Jak připravit dobrou kávu?