Druhy kávových nápojů - italské kávy
Existuje mnoho druhů kávových nápojů. Jak si ale vybrat ten, který vám bude opravdu chutnat? V tomto článku vám představíme základní italské kávy a postup, jak si tyto speciality můžete připravit i u vás doma.
Espresso
Základní kámen italských kaváren. Není velké ani malé – espresso vždycky bylo, je a bude pouze a jedině espresso. Pokud bychom ho přeci jen museli označit nějakým přídavným jménem, vybrali bychom přívlastek rychlé. Na hodinové rozjímání v kavárně se totiž určitě nehodí. Smyslem espressa je naopak rychlá objednávka, rychlá příprava a rychlá konzumace.
Jestliže si objednáte espresso, měli byste dostat silný, koncentrovaný nápoj o objemu 30 ml naservírovaný v o něco větším šálku (60–90 ml). Alfou a Omegou přípravy espressa je bez pochyby kvalitní čerstvě mletá káva (přibližně 7–9 g). Působením vody o teplotě 88–93 °C a tlaku 9 barů z ní poté vyextrahujeme to nejlepší, pro co byla vypěstována – krásně vonící a chutnou tekutinu ozdobenou oříškovou cremou.
A ještě něco. Ačkoliv se to může na první pohled zdát – a často je to také mylně uváděno – název espresso nepochází od slova express. Ve skutečnosti je espresso spíše něco jako „káva na vyžádání“.
Espresso doppio
Dvojnásobná radost z espressa – to je espresso doppio. Jedná se o dvojitou dávku (double shot) klasického espressa. Na jeho přípravu potřebujete 14 až 18 g mleté kávy, ze které připravíte nápoj o objemu 60 ml.
Ristretto
Základ přípravy ristretta je stejný jako u espressa, ale s tím rozdílem, že výsledný objem nápoje ve vašem šálku bude menší, a to pouze 20 ml.
Existují dva způsoby, jak ristretto připravit. Můžeme buď zkrátit čas extrakce, nebo nastavit jemnější hrubost mletí. V druhém případě proteče filtrem s kávou menší množství vody. V naprosté většině kaváren se však setkáte s první variantou, jelikož zde není dost času na to hrubost mletí neustále přenastavovat. Ať už zvolíme první nebo druhý způsob, bude mít ristretto intenzivnější, silnější chuť než espresso a bude také o něco méně hořké.
Tuto zkrácenou verzi espressa pocházející ze Sicílie milují především obyvatelé krajin s horkým klima. V Itálii patří dokonce mezi nejoblíbenější kávové nápoje.
Piccolo
Objednat si piccolo je stejné jako poslat Marušku v zimě pro jahody. Ani snaživý pikolík vám ho neobstará – piccolo totiž neexistuje.
Espresso lungo a americano
Pokud milujete černou kávu, ale nevyhledáváte příliš intenzivní chuť, budou pro vás tyto nápoje, lungo i americano, ideální volbou. Oba jsou prodlouženou verzí espressa, které je jednoduše dolité horkou vodou.
Množství mleté kávy potřebné pro přípravu zůstává stejné jako u espressa, tedy 7–9 g. Zatímco v případě lunga doléváme espresso vodou standardně 1:1, u americana může být poměr espressa a vody až 1:5. Vodu vždy dolévejte čerstvou – z konvičky či jiného zdroje. Nikdy jí nedoplňujte prodloužením extrakce skrz páku. Takto připravený nápoj je nejen extrémně hořký, až nepoživatelný, ale také plný velkého množství škodlivých látek pocházejících ze spálené kávy.
Lungo znamená v italštině dlouhý, jeho název tedy netřeba podrobně vysvětlovat. Kde se ovšem mezi italskými kávami vzalo americano? Americano neboli americká káva vzniklo v období druhé světové války. Název je vlastně jakýmsi výsměchem Italů americkým vojákům, pro něž bylo tradiční italské espresso tak silné, že si jej museli ředit velkým množstvím vody.
Espresso macchiato
Espresso s kapičkou mléčné pěny a názvem, u jehož vyslovování se lidé občas pěkně zapotí. Vyslovuje se totiž „makjáto“ nikoliv „machiáto“. Dříve se připravovalo jako klasické espresso, do jehož cremy barista položil lžičkou malé množství našlehané mléčné pěny. Dnes se spíše podobá malému cappuccinu a často ho zdobí i líbivé latte art motivy.
Cappuccino
Lahodné spojení espressa, mléka a mléčné pěny – to dělá z cappuccina jeden z nejoblíbenějších kávových nápojů po celém světe. Svým objemem 150–180 ml patří ke středně velkým kávám. Základ cappuccina tvoří 30ml espresso doplněné našlehaným mlékem, které se dříve skládalo ze dvou jasně oddělených vrstev – teplého mléka a přibližně 2 cm vysoké pěny. Avšak díky stále se zlepšujícím technologickým možnostem dnešních kávovarů přichází na scénu také nové receptury. Proto se dnes setkáte spíše s cappuccinem s tzv. mikropěnou, která je více provázaná s mlékem, vyniká jemnou sametovou strukturou a příjemně smetanovou chutí. Šikovný barista navíc vykouzlí cappuccino nejen skvělé chuti, ale ozdobí ho i nějakým uměleckým dílem v podobě latte art.
Caffè latte
Největší z italských kávových nápojů o objemu 250–300 ml, ve kterém hraje hlavní roli mléko. Oproti cappuccinu se liší podílem mléčné mikropěny a podává se ve větším šálku. Základem caffè latte jsou dvě vrstvy – dobře připravené espresso (30 ml) a opravdu štědré množství našlehaného mléka, které se přilévá do šálku ke kávě. V Itálii si určitě neobjednávejte jen „latté“. Pravděpodobně byste dostali jen sklenici samotného mléka.
Latte macchiato
Na rozdíl od caffè latté se latte macchiato skládá ze tří pohledem jasně oddělitelných vrstev, kterých docílíme odlišným způsobem přípravy. Stejně jako u předchozích káv je i u latte macchiata základem kvalitní espresso. Tentokrát však postup otočíme. Vysokou čirou sklenici naplníme nejprve našlehaným mlékem a chvíli počkáme, než se na vrchu oddělí mléčná pěna. Teprve poté pomalu přilejeme espresso. Výsledek opravdu stojí za to – vzniknou tři nádherně oddělené vrstvy mléka, kávy a mléčné pěny.
Flat white
Komu nestačí mléčná káva pouze s jedním espressem, může si objednat flat white neboli australské cappuccino. Jeho základem je totiž doppio (dvojité espresso) dolité našlehaným mlékem s mikropěnou. Celkový objem je podobný jako u cappuccina. Flat white má výraznou kávovou chuť a je přímo stvořený pro zkoušení nejrůznějších latte art motivů.
Mocha a mochaccino
Mocha je v podstatě čokoládou ochucená varianta caffè latte. Mezi pravými milovníky italské kávy však není příliš oblíbená, jelikož chuť kávy doslova přebije výrazná čokoláda. A přiznejme si, kvalitní a dobře připravenou kávu přeci není potřeba dochucovat.
Pamatujte, že i konkrétní druhy kávových nápojů se od sebe mohou nepatrně lišit – velkou roli vždy hrají postupy každé kavárny, místní tradice nebo tajná receptura šikovného baristy. Základ nápoje by ale měl vždy zůstat stejný.
Chcete-li se seznámit s dalšími známými i méně známými druhy káv, na které můžete v kavárnách narazit, podívejte se na článek Druhy kávových nápojů 2 – proslulé speciality.