Rancilio Silvia E, černá (2019)
-
vyprodáno, v nabídce jsou nové modely
-
K tomuto produktu poskytujeme vlastní záruční a mimozáruční servis.
-
Tento kávovar můžeme vybavit vlastní elektronikou – PID regulací teploty a dalšími funkcionalitami (certifikace CE).
Výrobce Rancilio přichází s novým modelem Rancilio Silvia E, kde byly provedeny změny kvůli směrnicím EU. Tyto změny jsou popsány na konci tohoto článku.
Rancilio Silvia vytváří v podstatě vlastní třídu domácích kávovarů. Zatímco většina výrobců vyrábí jak domácí, tak profesionální kávovary, firma Rancilio je primárně výrobcem jen profesionálních kávovarů. Rancilio Silvia je pouze jedním modelem domácího kávovaru, který Rancilio vyrábí. Do modelu Silvia firma Rancilio vtiskla veškerou svojí odbornost, kvalitu a zkušenosti z profesionální oblasti výroby kávovarů. Domácnosti nyní mají možnost využít tyto přednosti v cenově dostupném kávovaru.
Velký mosazný boiler (0,3 l) dovoluje využít potenciál páry pro přípravu různých nápojů. Mohutnou 58mm mosaznou hlavu z profesionálních kávovarů, která přispívá k vynikající tepelné stabilitě, doplňuje mohutný 580g portafilter (páka) s nově ergonomicky tvarovanou rukojetí a standardním příslušenstvím (jedno a dvouporcový filtr).
Tělo kávovaru je vyrobeno z komaxitovaného kovu a je potaženo mohutnými kryty z nerezové oceli, aby byla zachována dlouhá životnost. Silvia je vybavena pasivním nahříváním šálků a dodávkou horké vody pro přípravu prodlouženého espressa, popřípadě i jiných nápojů jako čaj nebo čokoláda. Nově je instalovaná parní tryska na kloubu, která umožňuje všestranný pohyb pro lehčí a snazší našlehání mléka s použitím konviček různých velikostí a tvarů. Velká nádoba na vodu (2,4 l) plněna zvrchu zajišťuje dlouhý provoz bez nutnosti častého doplňování.
Nutnou podmínkou pro správnou přípravu vynikajícího espressa je nejen kvalitní a čerstvě pražená káva, ale také kvalitní mlýnek. Tento faktor je často opomíjen - vhodné mlýnky doporučujeme v kategorii Espresso mlýnky). Také se nesmí zapomínat na kvalitní tamper (pěchovadlo).
Silvia je vybavena důležitými bezpečnostními prvky. Obsahuje tři termostaty, jeden pro bojler – teplota pro espresso, druhý pro teplotu páry, třetí proti přehřátí bojleru s možností resetu po odšroubování a odklopení vrchního krytu.
Silvia dále obsahuje třícestný ventil pro uvolnění tlaku vody po vypnutí tlačítka pro vydávání vody na espressso, což je prevence před opařením a odkapáváním horké vody z prostoru hlavy, kdy je přebytečná voda uvolněna do odkapávače. Tím také zanechá vyschlý kávový puk pro snazší vyprázdnění páky (portafilteru). Tento ventil umožňuje zpětný oplach kávovaru pomocí slepé misky či gumové záslepky.
Rancilio se učí z předchozích problémů a tyto problémy se snaží na základě informací od spotřebitelů v nových verzích odstraňovat. Proto se k Vám dostane odladěný kávovar za rozumnou cenu, který si v domácích podmínkách zamilujete. Pro výsledné správné espresso je třeba kávovar vhodně ovládat a používat správně namletou čerstvou kávu. Jen tak si dokážete vychutnat správně připravené espresso.
Změny v modelu Rancilio Silva E
Tento model vznikl pouze pro evropský trh kvůli regulacím Evropské unie. Na ostatních trhy (mimo Evropu) jsou dodávány i nadále původní Silvie.
Nové změny
- izolace bojleru
- automatický režim spánku (po 30 minutách, není možné deaktivovat)
Izolace bojleru
Tato změna docílí větší tepelné stability bojleru. Mechanické termostaty budou spínat v delších časových intervalech.
Automatický režim spánku
Do kávovaru přibyla elektronika, která automaticky uspává kávovar po 30 minutách nečinnosti čerpadla. Hlavní vypínač byl nahrazen pouze tlačítkem na probuzení kávovaru. Místo doutnavky, která informovala o činnosti topného tělesa, je použita kombinace malé doutnavky se stejnou funkcí a nově kontrolka indikující režim spánku.
Elektronika je neustále napájena z elektrické sítě bez možnosti vypnutí hlavním vypínačem. Kávovar (řídící elektronika) je tedy neustále pod napětím bez možnosti úplného vypnutí. V režimu spánku má kávovar (dle údajů výrobce) spotřebu 0,5 W, což bylo cílem pro splnění podmínek pro prodej na evropském trhu (regulace Evropské unie). Slabým článkem elektroniky je mechanické relé, které přepíná mezi režimem spánku a aktivním stavem - tato součástka může být z dlouhodobého hlediska zdrojem možných poruch (ze zkušeností z jiných kávovarů).
Bojler
Izolovaný bojler na vodu / páru. Objem bojleru je 0,3 l.
Zdroj vody
Možnost použití zásobníku na vodu o objemu cca 2,0 l.
Hlučnost
Kávovar za chodu způsobuje hlučnost nižší než 70 dB.
Hmotnost
14 kg
Příkon
1150 W
Rozměry
- šířka: 235 mm
- hloubka: 290 mm
- výška: 340 mm
Termostaty
- 100 °C - pro regulaci teploty espressa/horké vody
- 140 °C - pro regulaci teploty páry
- 165 °C - bezpečnostní termostat
Příslušenství
- páka (portafilter) s dvouvýpustí
- filtr (košík) 1 porce
- filtr (košík) 2 porce
- gumová záslepka (pro zpětný oplach)
- plastová odměrka 7 g
- plastový tamper
Tamper
Pro originální filtry je nutné použít tamper s průměrem základny 58 mm.
Odvápnění (dekalcifikace)
Ke správné a dlouhodobé funkci kávovaru je potřeba vědět, jaká voda se k přípravě kávy používá. Vždy je vhodné používat vodu upravenou, tedy zbavenou látek, které způsobují usazování vodního kamene. Je vhodné používat změkčovač vody, který oddálí dobu mezi jednotlivými cykly odvápnění nebo kávovar odvápňovat v pravidelných intervalech.
Usazování vodního kamene v kávovaru výrazně ovlivňuje jeho funkce, např. nahřívání, zmenšuje se objem bojleru, zanáší se ventily apod. Oprava je pak nákladná a neřeší se v rámci záruky.
Pokud nevíte, jakou vodu máte, je ideální zjistit si tvrdost vody přímo u vodárenské společnosti. Interval odvápňování je závislý právě na tvrdosti vody (usazování vodního kamene). Při tvrdosti vody do 0,7 mmol/l není nutné provádět odvápňování. Pouze z preventivních důvodů doporučujeme odvápnit 1x za rok.
Čím je voda tvrdší, tím častěji je nutné kávovar odvápňovat. Doporučujeme se řídit následující tabulkou:
Tvrdost | Odvápnění |
---|---|
cca 1 mmol / l | 2x za rok |
cca 1,5 mmol / l | 4x za rok |
cca 2 mmol / l | 1x za měsíc |
K odvápnění používejte jen prostředky k tomu určené, nejsou agresivní vůči gumovým těsněním a dalším dílům kávovaru (např. hliníkovým částem) a neovlivňují následně chuť kávy.
Nepoužívejte ocet ani kyselinu citronovou.
Čistění hlavy kávovaru - zpětný oplach (back flush)
Zpětný oplach doporučujeme provádět pravidelně pro zachování správné funkce kávovaru a neovlivnění chuti kávy od kávových usazenin. Doporučujeme provést alespoň 1x týdně.
Zpětný oplach se provádí pomocí detergentu a slepého filtru (případně dvouporcového filtru a gumové záslepky).
První spuštění
Představení kávovaru Rancilio Silvia
Rozdíly mezi modely Rancilio Silvia E a Rancilio Silvia BC.
Máte dotaz k tomuto produktu?
Zavolejte Oldřichovi Nebo zavolejte Oldřichovi +420 311 236 236