O kávě: Příslušenství pro přípravu espressa
O kávě

Příslušenství pro přípravu espressa

Správné espresso získáme pouze tehdy, bude-li stát na 4 pilířích - vyškolená obsluha, způsobilý kávovar, způsobilý mlýnek, a kvalitní káva. Kvalitní a čerstvou kávu můžeme hledat v některé z lokálních pražíren. A ten, kdo chce espresso vařit, může navštívit nějaký kurz nebo se vše dozvědět i sám. Pak už tedy zbývá "pouze" zvolit správný kávovar a mlýnek.

Jaké příslušenství zvolit?

Rozhodně to bohužel nejsou kávovary z televizních reklam za 3 nebo 4 tisíce – ty jsou možná designovým doplňkem domácnosti, ale espresso kávovary to nejsou. Jsou spíše výdejníkem obarvené vody s příchutí kávy, ale nesplňují technické specifikace, které by umožnily připravit správné espresso. Místo těchto doplňků bychom spíše doporučili French press, Moka konvičku nebo jakoukoli jinou alternativní metodu, která bude podstatně levnější a chutnější.

Kávovar, který umí espresso připravit, je možné při současné situaci na trhu s kávovary pořídit již přibližně od 8 tisíc.

Jak alespoň částečně poznáte, že Vám obchodník nabízí vhodný kávovar?

Jedny z nejdůležitějších parametrů jsou tlak a tepelná stabilita. Ten, kdo Vám kávovar nabízí, musí Vám vysvětlit, jak daný kávovar docílí toho, že na výstupu bude mít stále 9 barů (má kávovar přetlakový ventil?, je tlak přesně regulován čerpadlem?). Většinou prodejci uvádějí tlak čerpadla 15 barů, což je velmi zavádějící a nic neříkající informace – tyto kávovary jsou zpravidla velmi nevyhovující. Poté musí vysvětlit, jak kávovar zajišťuje tepelnou stabilitu, aby teplota pro přípravu espressa byla optimální (objem bojleru – má vůbec kávovar bojler nebo jen thermoblock?, termostat?, PID regulaci?).

Velmi důležitý a často opomíjený je mlýnek na kávu, který se může cenově pohybovat ve stejných relacích jako levnější kávovary – je ale velmi důležitý. Nesmí kávu spálit, musí umět mlít kávu na konstantní hrubost a hlavně musí umět mlít na hrubost pro espresso – u některých levnějších mlýnků lze zjistit, že pro dodržení parametrů espressa je nutná jemnější hrubost, ale daný mlýnek to už neumí. Problematika mlýnku se tedy nesmí podcenit, jinak můžete být z výsledku velmi zklamáni.

V případě, že budete chtít podrobnější informace ke kávovarům a mlýnkům, neváhejte nás prosím kdykoli kontaktovat.

Střípky ze života bunacafe
Vlastní showroom a pražírna kávy.
Vyvíjíme vlastní elektroniku PID regulace.
Nabízíme vlastní záruční a mimozáruční servis.
Máme bohaté know-how a rádi se podělíme.