Etiopská káva středně světlého stupně pražení má velmi příjemné lehké tělo. Je ideální pro milovníky espressa s ovocnými tóny, kde je acidita v harmonii s ovocnou sladkostí.
- Druh kávy: Coffea Arabica
- Stupeň pražení: 70 (světlé)
- Doporučená příprava: espresso, moka, french press, filtr
- region/oblast: Sidamo, Hawassa
- farma/farmář: společenství malých pěstitelů (spolupracujících rodin) v daném regionu
- odrůda: Heirloom Ethiopian Typica
- zpracování: Washed (promytá)
- nadmořská výška: 1400 - 2200 m
Stovky malých farmářských rodin se podílí na pěstování kávy v oblasti Hawassa.
Káva je převážně pěstována ve stínu pod jinou vegetací, protože rodiny na svých pozemcích pěstují řadu dalších plodin. Zpracovatelský závod zaměstnává 25 - 30 stálých pracovníků a v sezóně během sklizně až 400 dalších pracovníků.
Farmáři třídí zralé třešně manuálně, pak je převezou ke zpracování. Třešně jsou zbaveny dužiny a roztříděny podle velikosti zrn. Proces fermentace probíhá kolem 50 hodin a následuje opět třídění ve vodních tunelech. Poté jsou zrna namočena v čerstvé vodě na dalších 12 až 24 hodin a sušena na vyvýšených afrických postelích. Během dne, kdy teploty šplhají na vysoké hodnoty, a také během chladných nocí jsou zrna zakryta. Fermentace rozvíjí v kávě čistou a příjemnou aciditu.
Máte dotaz k tomuto produktu?
Zavolejte Oldřichovi Nebo zavolejte Oldřichovi +420 311 236 236