Ethiopia, Sidamo, RL70, 250g

277,00 Kč
240,87 Kč bez DPH


není skladem
Není v prodeji

Etiopská káva (Sidamo) světle pražená má velmi příjemné lehké tělo. Je ideální pro milovníky ovocných tónů, kde je vyšší acidita v harmonii s ovocnou sladkostí.

Druh kávy: Coffea Arabica
Stupeň pražení: 70 (světlé)
Doporučená příprava: espresso, filtr, french press, moka

region/oblast: Sidamo, Hawassa
farma/farmář: společenství malých pěstitelů (spolupracujících rodin) v daném regionu
odrůda: Heirloom Ethiopian Typica
zpracování: Washed (promytá)
nadmořská výška: 1400 - 2200 m

Stovky malých farmářských rodin se podílí na pěstování kávy v oblasti Hawassa.
Káva je převážně pěstována ve stínu pod jinou vegetací, protože rodiny na svých pozemcích pěstují řadu dalších plodin.
Zpracovatelský závod zaměstnává 25 - 30 stálých pracovníků a v sezóně během sklizně až 400 dalších pracovníků.
Farmáři třídí zralé třešně manuálně, pak je převezou ke zpracování. Třešně jsou zbaveny dužiny a roztříděny podle velikosti zrn. Proces fermentace probíhá kolem 50 hodin a následuje opět třídění ve vodních tunelech. Poté jsou zrna namočena v čerstvé vodě na dalších 12 až 24 hodin a sušena na vyvýšených afrických postelích. Během dne, kdy teploty šplhají na vysoké hodnoty, a také během chladných nocí jsou zrna zakryta.
Fermentace rozvíjí v kávě čistou a příjemnou aciditu.

Stupnice pražení Buna café
Oldřich Smítal

Máte dotaz? Volejte Oldřichovi

Je tu jen pro vás.

+420 311 236 236

Jak připravit dobrou kávu?