Čistění a údržba


Jak na zpětný oplach kávovaru?

Správná péče o kávovar je velice důležitá a je nedílnou součástí přípravy dobrého šálku kávy. Chcete-li servírovat co nejlepší kávu, údržba kávovaru se bude muset stát pravidelnou činností.

Doporučujeme pravidelně provádět zpětný oplach kávovaru pro zachování správné funkce kávovaru a neovlivnění chuti kávy od kávových usazenin. Pro zpětný oplach se také používá výraz „backflush“.

Zpětný oplach je dle tohoto postupu možné provádět pouze v případě, že je kávovar k tomuto techniky způsobilý – disponuje přetlakovým ventilem (OPV) a třícestným ventilem (3way valve).

Čím častěji se zpětný oplach provádí, tím lépe. Doporučujeme provádět oplach alespoň 1x týdně.

Zpětný oplach provádíme pomocí detergentu a slepého filtru (misky). Vše je možné zakoupit na www.bunacafe.cz.

Doporučené příslušenství:

Čistící přípravek
Puly Caff prášek, 370 g

Slepý filtr
UNI slepý filtr (slepá miska) pro zpětný oplach

Kartáček na čištění hlavy/těsnění
Concept-Art kartáček na čištění hlavy kávovaru

Utěrka mikrovlákno
Buna café utěrka mikrovlákno, černá

Předpokládá se, že kávovar je standardně vyčištěn tak jako při pravidelném čištění na konci dne po použití.

  1. Zapněte kávovar a nechte ho nahřát.
  2. Do portafilteru/páky vložte slepý filtr.
  3. Do slepého filtru nasypte přibližně kávovou lžičku čistícího přípravku (detergentu), případně použijte čistící tabletu.
  4. Vložte portafilter/páku do hlavy kávovaru stejně jako při vaření kávy.
  5. Zapněte extrakci (výdej vody, stejně jako pro výdej kávy) na cca 8 sekund a poté vypněte. Voda smíchaná s detergentem, která uvnitř hlavy čistí usazeniny, je po vypnutí odpuštěna do odpadu.
  6. Chvíli počkejte a postup opakujte.
    Zapněte opět extrakci (vypínač/páčku přípravy kávy) na cca 8 sekund a vypněte. Čekejte asi 10 sekund, aby mohl přípravek účinkovat. Toto opakujte přibližně 10x po sobě.
  7. Kroky 3 – 6 můžete provádět několikrát po sobě dle potřeby/znečištění kávovaru.
  8. Doporučujeme také provést alespoň jeden cyklus zpětného oplachu tak, že portafilter/páka není úplně dotažená a vznikne tím netěsnost mezi slepým filtrem a těsněním. Zapněte výdej vody/extrakci a pohybujte portafilterem zprava doleva (utahujeme a povolujeme) cca o 2-3 cm, takto voda s detergentem teče mezi slepým filtrem a těsněním a vyplavuje další zbytky kávy a případné nečistoty. Poté vypněte výdej vody a můžete ještě sprchu a těsnění dočistit utěrkou nebo kartáčkem.
  9. Opakujte postup (bod 4 – 6) bez detergentu 5x – 10x po sobě, tímto ústrojí propláchnete čistou vodou. Poté propláchněte skupinou/hlavou kávovaru přibližně 0,5 l vody.
  10. Doporučujeme uvařené 1 – 2 kávy po zpětném oplachu vylít a pít až třetí. Chuť kávy by mohla být ovlivněna.

V rámci prováděné údržby zpětného oplachu, tedy čištění kávových usazenin, ještě doporučujeme připravit do vhodné nádoby externí čistící lázeň - horkou vodu s detergentem. Do této lázně ponořte kovové doplňky a části – filtry, portafilter/páku, můžete odšroubovat trysku, také takto lze čistit sprchu atd.

V této lázni nechte doplňky alespoň 30 až 60 minut (podle koncentrace) a poté je opláchněte čistou vodou.

Jak připravit dobrou kávu?