Čištění a údržba


Jak na zpětný oplach pákového kávovaru?

Správná péče o kávovar je velice důležitá a je nedílnou součástí přípravy dobrého šálku kávy. Chcete-li servírovat co nejlepší kávu, údržba kávovaru se bude muset stát pravidelnou činností.

Doporučujeme pravidelně provádět zpětný oplach kávovaru pro zachování správné funkce kávovaru a neovlivnění chuti kávy od kávových usazenin. Pro zpětný oplach se také používá výraz „backflush“.

Zpětný oplach je dle tohoto postupu možné provádět pouze v případě, že je kávovar k tomuto technicky způsobilý – disponuje přetlakovým ventilem (OPV) a třícestným ventilem (3way valve).

Čím častěji se zpětný oplach provádí, tím lépe. Doporučujeme provádět oplach alespoň 1x týdně.

Zpětný oplach provádíme pomocí detergentu a slepého filtru (misky). Vše je možné zakoupit na www.bunacafe.cz.

Doporučené příslušenství:

Čistící přípravek
Puly Caff prášek, 370 g

Slepý filtr
UNI slepý filtr (slepá miska) pro zpětný oplach

Kartáček na čištění hlavy/těsnění
Concept-Art kartáček na čištění hlavy kávovaru

Utěrka mikrovlákno
Buna café utěrka mikrovlákno, černá

Zpětný oplach pákového kávovaru provádějte následujícím způsobem.

  1. Zapněte kávovar a nechte ho nahřát.
  2. Do portafilteru/páky vložte slepý filtr.
  3. Do slepého filtru nasypte přibližně kávovou lžičku čistícího přípravku (detergentu), případně použijte čistící tabletu.
  4. Vložte portafilter/páku do hlavy kávovaru stejně jako při vaření kávy.
  5. Zapněte extrakci (výdej vody, stejně jako pro výdej kávy) na cca 8 sekund a poté vypněte. Voda smíchaná s detergentem, která uvnitř hlavy čistí usazeniny, je po vypnutí odpuštěna do odpadu.
  6. Chvíli počkejte a postup opakujte.
    Zapněte opět extrakci (vypínač/páčku přípravy kávy) na cca 8 sekund a vypněte. Čekejte asi 10 sekund, aby mohl přípravek účinkovat. Toto opakujte přibližně 10x po sobě.
  7. Kroky 3 – 6 můžete provádět několikrát po sobě dle potřeby/znečištění kávovaru.
  8. Doporučujeme také provést alespoň jeden cyklus zpětného oplachu tak, že portafilter/páka není úplně dotažená a vznikne tím netěsnost mezi slepým filtrem a těsněním. Zapněte výdej vody/extrakci a pohybujte portafilterem zprava doleva (utahujeme a povolujeme) cca o 2-3 cm, takto voda s detergentem teče mezi slepým filtrem a těsněním a vyplavuje další zbytky kávy a případné nečistoty. Poté vypněte výdej vody a můžete ještě sprchu a těsnění dočistit utěrkou nebo kartáčkem.
  9. Opakujte postup (bod 4 – 6) bez detergentu 5x – 10x po sobě, tímto ústrojí propláchnete čistou vodou. Poté propláchněte skupinou/hlavou kávovaru přibližně 0,5 l vody.
  10. Doporučujeme uvařené 1 – 2 kávy po zpětném oplachu vylít a pít až třetí. Chuť kávy by mohla být ovlivněna.

V rámci prováděné údržby zpětného oplachu, tedy čištění kávových usazenin, ještě doporučujeme připravit do vhodné nádoby externí čistící lázeň - horkou vodu s detergentem. Do této lázně ponořte kovové doplňky a části – filtry, portafilter/páku, můžete odšroubovat trysku, také takto lze čistit sprchu atd.

V této lázni nechte doplňky alespoň 30 až 60 minut (podle koncentrace) a poté je opláchněte čistou vodou.

Jak připravit dobrou kávu?