Čištění a údržba: Jak na údržbu pákového kávovaru?
Čištění a údržba

Jak na údržbu pákového kávovaru?

Správná údržba pákového kávovaru je velmi důležitá nejen pro správnou funkčnost a dlouhou životnost vašeho kávovaru, ale také do velké míry ovlivňuje chuť výsledné kávy.

Na co si dávat pozor a jak svému kávovaru zajistit tu správnou údržbu a péči? Není to nic složitého a rádi vám se vším pomůžeme a poradíme.

Do kávovaru vstupují 2 složky - káva a voda. Proto také musíme řešit dvojí údržbu, která se týká kávových usazenin a vody.

Čištění kávových usazenin (zpětný oplach)

Kávové usazeniny čistíme pomocí zpětného oplachu, kterému říkáme backflush. Tuto údržbu kávovaru doporučujeme provádět 1x týdně.

Pro správné provedení zpětného oplachu budete potřebovat slepý filtr, čistič kávových usazenin a k vyčištění těsnění hlavy a sprchy můžete také použít kartáček na čištění hlavy a utěrku.

Více o postupu čištění kávových usazenin, tedy zpětném oplachu, se dozvíte v samostatném článku/videu Jak na zpětný oplach pákového kávovaru?

Tvrdost vody, odvápňování kávovaru

Dále se musíme věnovat vodě a její tvrdosti. Doporučujeme se zaměřit na prevenci před usazováním vodního kamene a až poté samotnému odvápňování kávovaru.

Vždy je ideální klást důraz na prevenci a vodu upravovat. Pro kávovar je ideální použití vody o celkové tvrdosti do 0,7 mmol/l. Pro změkčování doporučujeme volit vhodný změkčovač vody. V detailu produktu naleznete tabulku s uvedenou kapacitou daného změkčovače.

Na základě tvrdosti vody a jejím případném změkčování zvolte vhodný odvápňovací interval. Pro odvápnění kávovaru použijte správný přípravek - na všechny typy kávovarů doporučujeme odvápňovač Puly Cleaner, který se nám velmi osvědčil. Rozhodně nepoužívejte koncentrovanou kyselinu citronovou a už vůbec ne ocet, hrozí poškození kávovaru.

Více o změkčování vody a odvápňování se dozvíte v samostatném článku/videu Jak na odvápňování pákového kávovaru?

Servis kávovaru

Poslední bod údržby pákového kávovaru je servis. Doporučujeme výměnu těsnění hlavy přibližně 1x ročně a výměnu sprchy přibližně 1x za 2 - 3 roky podle jejího stavu.

V případě, že máte s kávovarem jakýkoli problém, neváhejte kontaktovat náš servis, rádi Vám pomůžeme.

Jsme Vám k dispozici pro případné konzultace, servis kávovaru můžete objednat také pohodlně online na našich webových stránkách.

Střípky ze života bunacafe
Vlastní showroom a pražírna kávy.
Vyvíjíme vlastní elektroniku PID regulace.
Nabízíme vlastní záruční a mimozáruční servis.
Máme bohaté know-how a rádi se podělíme.